IN DE KRANT

Mijn eerste 30 fabels zijn nu gebundeld in een boek !!!

click here for English

interview in EdeStad.nl

Op woensdag 17 okt’18 verscheen dit interview over mijn boek in Ede-Stad, geschreven door Mathilde van Ravensberg die ook de bijgaande foto maakte.

“Fabelachtig debuutboek van Fenna Smilde
Dertig dierenverhalen die mensen een spiegel voorhouden

Fabels die je aan het denken zetten. Fenna Smilde uit Ede is gek op deze verhaalvorm. Al enige jaren schrijft ze zelf fabels die ze publiceert op haar website Femmka.net. Dertig van haar diepzinnige dierenverhalen zijn nu gebundeld in haar debuutboek ‘Hoe het zo gekomen is’.
De lezer maakt kennis met de stekelrog die het lastig vindt om nieuwe mensen te ontmoeten, met de giraf die graag het overzicht heeft en het lieveheersbeestje dat met zijn kunsten mensen blij maakt. Iedere fabel in het vrolijk gedecoreerde boek van Smilde eindigt met een inzichtje of een moraal, verklapt ze. “De dieren houden ons een spiegel voor. Je herkent er bepaalde menselijke karaktertrekken in.”

KNIPOOG De Edese vindt het leuk om de lezers af en toe een cultureel knipoogje te geven. Zo komt in een van de verhalen een moerassneeuwhoen voor die een ‘barre tocht langs elf dorpen’ gaat rijden. In het boek heeft ze ook vakkundig enkele verborgen boodschappen verstopt. Een hint geeft ze vast: let op de zeemeeuw en het schaap.

ROWLING Haar liefde voor fabels begon met de boeken van Toon Tellegen. Smilde las zijn verhalen voor aan een vriend. “In fabels kun je op een speelse manier een visie op de mens en de maatschappij kwijt. Dat vind ik er zo leuk aan”, zegt ze. Toen ze een sinterklaassurprise maakte voor deze vriend en als verrassing een paar zelfgeschreven fabels daarin deed, was ze helemaal om. “Ik vond het geweldig om ze te schrijven. Het handige aan fabels is dat ik pure emoties direct met elkaar kan confronteren”, legt ze uit. “Je hoeft geen filmisch decor te schetsen zoals in een roman. Daar ben ik niet zo goed in. Via de dieren kun je direct naar de diepere laag.” Nadat ze opkrabbelde na een stevige burn-out raadde een coach haar aan vooral dat te blijven doen wat ze zo leuk vond: schrijven. Dat resulteerde in de website en nu ook in een eerste boek.

EERSTE BOEK Dat de Edese op betrekkelijk late leeftijd (58) haar eerste boek uitgeeft, is voor haarzelf geen probleem. “Ik hoef er niet beroemd mee te worden. Iedere schrijver wil natuurlijk de nieuwe J.K. Rowling zijn, maar dat is niet reëel. Ik vind het al leuk als mijn familie en vrienden mijn boek in hun kast hebben staan. En ik hoop dat mijn kinderen en kleinkinderen het boek later nog eens pakken en elkaar eruit voorlezen.”

TWEETALIG “Ik zie het als een geestelijke nalatenschap.” Het fabelboek is tweetalig. De Nederlandse tekst staat rechts, de vertaling in het Engels links. De Edese heeft veel internationale vrienden die haar fabels ook graag willen lezen, zo verklaart ze deze extra moeilijke opzet. Ze hoopt dat het boek ook kan worden gebruikt in het tweetalig onderwijs. Uitgeverij Boekscout bij wie ze het boek liet drukken zag potentie in het manuscript. “Ze waren verrast over de diepgang van de verhalen en zeiden dat ik de lijn goed blijf vasthouden”, zegt ze trots. En er komt zeker een vervolg: de eerste vijf nieuwe fabels zijn al af. Zaterdag 24 november vanaf 11:00 draagt de schrijfster fabels voor in boekwinkel Boek en Buro in Ede en signeert haar boek.”


Het interview staat ook online op de site van EdeStad: hier

Bestel het boek voor € 19,00 inclusief verzendkosten:
rechtstreeks bij Uitgeverij Boekscout: hier,
bij Bol.com: hier
Leuk als je er een review plaatst, bij voorbaat hartelijk dank !

Bekijk mijn boektrailer: hier
Leuk als je even kijkt, zodat ik meer views opbouw daar.

Lees de hele fabel ‘ONTHOUDEN’: hier

Bekijk de Engelse versie van deze fabel ‘KEEPING’: hier

Bekijk het eerste stukje van elke fabel in dit overzicht: hier
om een indruk te krijgen van de eerste 30 fabels op mijn website die nu dus gebundeld zijn in een boek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.