BEGRIP

click here for English

BEGRIP

BEGRIP

HET LIEVEHEERSBEESTJE ZAT VOOR ZIJN HUISJE. Dat deed hij zelden, want hij was veel op reis om zijn kunsten in het bewegen op muziek te vertonen. Maar nu was hij thuis en zat te genieten op zijn bankje in de zon. Opeens hoorde hij gezoem. De muskiet kwam aanvliegen.
‘O, wee’, dacht het lieveheersbeestje, ‘wat heb ik toch een hekel aan dat geluid. Nou wordt er binnenkort vast weer iets rondgetoeterd over me dat maar half waar is of zelfs helemaal niet’.
Vroeger vond hij dat heel erg, want wat niet klopt, dat klopt niet en moet niet als waar de wereld door. Maar ja, je krijgt het niet allemaal rechtgebreid. Dus nu vond hij het vooral nog raar, want wat niet klopt, dat klopt niet en de dieren die hem niet kenden, dachten nu de vreemdste dingen over hem.
“Wat kijk je boos”, zei de muskiet en fluisterde in de toeter:
“Het lieveheersbeestje zit voor zijn huisje en kijkt boos.
Met wie heeft hij ruzie gehad vandaag?”

“Hallo muskiet”, zei het lieveheersbeestje, die vond dat het fijner was om beleefd te blijven, “ik ben niet boos en ik heb geen ruzie gehad. Ik heb een frons omdat ik zit te peinzen”.
“Niet interessant”, zei de muskiet en vloog weg.
De libelle kwam aangevlogen.
“Hé, lieveheersbeestje, ik kom even kijken hoe het met je gaat”, hijgde de libelle, niet alleen van benauwdheid, maar ook omdat ze zich gehaast had, “ik hoorde in de toeter dat je boos was, maar da’s toch niks voor jou?”
“Inderdaad”, zei het lieveheersbeestje, “dat klopt. Maar ik ben dan ook niet boos, maar zat te peinzen. De muskiet heeft het verkeerd rondgetoeterd, nep-nieuws”.
Het schaap kwam aangelopen.
“Lieveheersbeestje”, kwam hij met raad, “boos zijn heeft geen zin, gewoon even opluchten en weer verder gaan. Dat doe ik ook altijd als ik wéér geen 5e poot gevonden heb”.
“Maar ik bén niet boos’, zei het lieveheersbeestje, “ik wou dat de muskiet eens ophield!”
“Ja”, zei het schaap op eigen wijze, “als het toch niet klopt wat hij rondtoetert, kan hij beter ophouden. Zo raakt iedereen in de war”.
De horzel kwam aangevlogen.
“Wat is dit voor kabaal?” zei hij korzelig, “ben je nou weer al boos, lieveheersbeestje? De toeter zei daarstraks ook al zoiets. Wat een drukte, kan het niet wat minder?”
“Ik bén niet boos”, zei het lieveheersbeestje, “ik had alleen een frons van het nadenken maar inmiddels heb ik tranen in mijn ogen van frustratie”.
De libelle en het schaap gaven het lieveheersbeestje een dikke knuffel.
De horzel vloog weg.
“Kleffe zooi”, mompelde hij, en “altijd wat met dat lieveheersbeestje”.
De giraffe kwam aangelopen. Hij had het gefluister in de toeter van de muskiet ook gehoord en zag nu het lieveheersbeestje tot tranen toe steeds moeten uitleggen dat het niet klopte wat de muskiet zei.
‘Een hele puzzel’, dacht de giraffe, ‘om in de vrijheid van toeteren niet misleid te worden door toeteraars als de muskiet, die zich niet afvroegen of iets wel is wat ze denken dat het lijkt te zijn. Dat was meer toeteren om zelf gehoord te worden en bovenaan de toeterlijst te komen. Informatie of deformatie, dat is de vraag’. Maar de giraffe vermoedde dat de muskiet daar niets van begreep of wilde begrijpen.

inspiratie….
Deze fabel is geïnspireerd door het lezen van een artikel dat Wentworth Miller (acteur/schrijver/producer) schreef op zijn Facebook pagina om te vertellen hoe het voor hem voelt wanneer hij door paparazzi wordt belaagd.
Het artikel heet SNAPSHOT en is hier te lezen. Wentworth Miller heeft onlangs zijn persoonlijk facebookpagina uit de lucht gehaald, maar al zijn posts zijn nu te lezen in het Went Archive, zoals ook deze.

Ik ben gegrepen door de dierenverhalen van Toon Tellegen en toen ik iemand een boek van hem kado gaf, deed ik dat vergezeld gaan van eigen schrijfsels in deze stijl. Zo zijn mijn eigen fabels ontstaan, met eigen dieren en karakters, maar geïnspireerd door de boeken van Toon, hij heeft de toon gezet. Misschien ontwikkelt zich hier een parallel universum van zijn dierenbos 🙂

Een deel van deze fabels is gepubliceerd geweest in de Mensaberichten, het toenmalige clubblad van de vereniging Mensa Nederland.

3 thoughts on “BEGRIP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *